“U” i USA står nog för U-land

Döm själva. Skatteverket skickar ut ett kravbrev i vilket det påstås att ett företag i somras deklarerat att de för 2 år sedan hade en anställd för vilken de är skyldiga arbetsgivaravgifter, avgifter som företaget inte betalat in. De kräver dels den påstått självdeklarerade arbetsgivaravgiften, dels ränta, och dels straffavgift för att deklarationen kom in 2 år för sent.

Företaget kontaktar skatteverket och talar om att de inte har sänt in någon sådan deklaration. De hade nämligen ännu inga anställda vid den tid det gäller. Skatteverket nonchalerar skrivelsen och hotar med inkasso.

Företaget ringer då skatteverket och ber att få se den deklarationsblankett som de påstår sig ha fått. Men för att få se det bevis som skatteverket påstår sig ha för företagets skuld, måste företaget betala en avgift till skatteverket.

Det är Kafka-likt. Tänk dig att du är anklagad för fortkörning fast du vet att du kröp fram. Du vet att polisen har bevis för din oskuld, men för att få tillgång till de bevisen måste du betala polisen. Ren utpressning. Maffian hade inte kunnat organisera USAs skatteverk bättre.

Det är inte att undra på att USA håller på att gå käpprätt åt helvete. Vare sig det är galopperande inkompetens, eller det faktiskt är maffian som organiserat den federala byråkratin, så är det oroväckande för framtiden.

I USA kritiseras gärna FN för sin byråkrati, men min personliga erfarenhet är att FNs byråkrati är ett under av effektivitet jämfört med USAs byråkrati. Kanske beror på att FN fungerar på ett mycket svenskt sätt – vilket jag misstänker hänger ihop med Dag Hammarskjölds insats. En välfungerande byråkrati är maffians värsta fiende. Månne det är orsaken till att den organiserade brottslighet som infiltrerat USAs etablissemang hatar FN så hjärtligt?