Chávez hotar expropriera colombianska företag

Venezuelas president är mäkta förbannad på Colombia för att ha “avslöjat” att svenska panskarskott hade hamnat hos landets FARC-gerilla, terroriststämplad i Europa. Så arg att han har brutit de diplomatiska förbindelserna, handelsförbindelserna, och hotar med att också expropriera colombianska företag i Venezuela. Uppgiften kommer från en Chávez-vänlig nyhetsbyrå i Venezuela, Agencia Bolivariana de Noticias.

Skandalen med de svenska vapnen var droppen som fick bägaren att rinna över för den ambitiöse presidenten. Tonläget var redan högt efter att Colombia tecknat avtal med USA, om att de senare skulle hjälpa till att etablera 5 baser i Colombia. De skall drivas av Colombia men kunna utnyttjas aav USA. Bakgrunden till detta i sin tur, är att USA har blivit utkastad från sin bas i Ecuador, efter att detta land har lierat sig med Venezuela i Chávez allians kallad ALBA, där B:et står för den gamle frihetskämpen Simon Bolivar.

ALBA hålls samman av oljepengar från Venezuela, som Chávez använder för att köpa presidenterna i alliansen genom kickbacks på 50% av köpesumman. Han påstår att det är ett lån, men Honduras nyligen utsparkade president Zelaya har sagt – off the record trodde han – att de inte behöver betalas tillbaka. I vilket fall är dessa så kallade “ALBA-lån” en muta – korruption – och ett brott mot respektive lands lag, eftersom transaktionen kringgår kongressens budget. Samtidigt måste man fråga sig vad Venezuelas folk tycker om att deras allmänna resurser används för att muta presidenter i andra länder.

Nyligen har förslaget väckts att göra ALBA till en militärallians också, med USA som den designerade fienden. Chávez har uttalat sig nedsättande om Obama, och förklarat sig föredra Bush eftersom man så att säga vet var man har honom. Jag tolkar hans ord så att han anser sig behöva en yttre fiende för att hålla ihop sin allians, och Obamas försonliga atityd passar inte hans spel, varför han nu försöker provocera fram konflikter. Både Honduras och Colombia hör till den bilden.

I USAs militära system täcks Latinamerika och Karibien av Sydkommandot, med huvudkontor här i Miami, några kilometer från där detta skrivs. De har, jag menar hade, tre baser: Kuba, Ecuador, samt Honduras (Palmerola). Den senare har sagts vara olaglig enligt landets grundlag, men finns där och drivs av amerikanarna i alla fall. Guantanamo finns enligt ett avtal som USA tvingade på förloraren efter det spansk-amerikanska kriget i början av förra seklet, men avtalet erkänns inte av Kubas nuvarande regim. Från Ecuador är de alltså nu utkastade. Samtidigt kan man fråga sig hur länge USA kommer att tolereras i Palmerola om de inte erkänner Honduras lagliga ledning under Micheletti.

USA under Obama har alltså manövrerats in i en hörna av Chávez, “krigshetsaren i Caracas”. Det finns en väg ut för de demokratiska krafterna i världen, och det är att göra en juridisk prövning av vem som är den laglige statschefen i Honduras. För att öppna politikernas sinnen så att de ens kan tänka den tanken, måste de genomskåda Chávez propaganda först. Om freden skall räddas så måste media ta ledningen. Kommer de att klara sin roll som den tredje statsmakten (eller fjärde, i andra länder än Sverige)?

Fotnot: SvD skriver att Venezuela ännu inte svarat på Sveriges förfrågan om hur pansarskotten kommit till Colombia, och att bedömningen av Venezuela nog skulle vara annorlunda idag.