TeleSURs anti-Honduras propaganda avslöjad

Denna video såg jag på CNN när det hände, dock bara från nr 4 nedan. Det är från El Paraiso då Zelaya försökte gå över gränsen till Honduras vid Las Manos. Den filmades av TeleSUR, Hugo Chávez internationella TV-kanal. Den visar hur Zelaya-supporters blir bortdrivna av kravallstyrkor. Den visades som exempel på hur “militären” anföll de “obeväpnade” och “fredliga” sympatisörerna. Men nu har videon analyserats av dagstidningen La Prensa i San Pedro Sula, Honduras.

Eftersom videon är på spanska skall jag förklara.
Observation nr 1: I vanen finns gömda zelayistas. En person skriker “de skjuter”.
Observation nr 2: I vindrutan till vanen finns ett skotthål, fast kravallstyrkorna är på motsatt sida mot vindrutan.
Observation nr 3: Notera hur ett skott avfyras genom vindrutan inifrån, från golvet framför framstolarna.
Observation nr 4: Nu kommer sympatisörerna ut ur vanen, och andra verkar stå i skottposition.
Observation nr 5: Personen med zelayahatt på marken verkar också ligga i skjutposition, och han bär på ett vapen.
Observation nr 6: När han sprang kunde man höra metall klinga, kanske av ammunition i fickorna. Sedan hörs skratt.

Själv kunde jag inte höra något ljud av klingande metall, men däremot något som inte kommenteras i videon: När de springer längs muren frågar en person kameramannen “¿Te quedó bueno?” (“Blev det bra?”) ett par gånger. Han ville alltså veta om kameramannen hade fått en bra scen, om det blivit som de planerat, men förstod inte att kameran fortfarande gick. Ytterligare ett indicium på att alltihop var iscensatt för propagandans ändamål.

När man sett vilket intryck videon har gjort över världen, och vet hur falsk den var, kan man annat än skratta? Som Abraham Lincoln sa, “It is true that you may fool all of the people some of the time; you can even fool some of the people all of the time; but you can’t fool all of the people all of the time.”

Bilden visar hur någon skjuter inifrån genom vindrutan
Bilden visar hur någon skjuter inifrån genom vindrutan

Det skall påpekas att nästan alla TV-scener som visats om Honduras efter maktskiftet utanför landet är filmade av TeleSUR, även det mesta som visats av CNN en Español. Det beror på att reportrar från andra kanaler än TeleSUR jagas bort med våld av zelayisterna, varför endast TeleSUR har tillträde till händelserna. Detta kan mycket väl vara en medveten strategi, eftersom både TeleSUR och zelayisterna ytterst tar order från samme man, Hugo Chávez.

3 thoughts on “TeleSURs anti-Honduras propaganda avslöjad”

Comments are closed.