Fotboll farligare än "militärkupp"

DN rapporterar om 2 döda och minst 15 skadade när fotbollssupportrar drabbade samman efter en match i Tegucigalpa, på dagen 4 veckor efter att militären kastade ut den före detta presidenten Manuel Zelaya ur landet. Det är 2 fler döda än i den händelsen som av FN fördömdes som en militärkupp, men som visade sig vara en av domstolen beordrad arrestering under vilken militären tog lagen i egna händer. Totalt sett har nu en person dött till följd av det grundlagsenliga maktskiftet: en nittonåring som dog i ett upplopp iscensatt av Venezuelas president Hugo Chávez. Att fotboll tas på allvar i Honduras är inget nytt; landets senaste krig utlöstes också efter en fotollsmatch, med El Salvador, och händelsen kallas följdaktligen fotbollskriget. Hustrun har minnen av hur flygplan från El Salvador sköt på dem så folk fick kasta sig i diket för skydd.

När jag är inne på skador så kan jag rapportera att Röda Korset blev ombedda av Honduras regering att hjälpa till vid gränstrakten till Nicaragua, där folk blivit fast till följd av utegångsförbudet som införts för att förhindra oroligheter. Deras nationella talesman var intervjuad på TV igår em och sa att totalt hade 4 personer plåstrats om, samtliga för lindriga skador orsakade av stenar (vilka demonstranterna kastade på polisen). De skadade var 2 poliser, 1 journalist från Argentina, och 1 demonstrant.

Från bekanta hör jag att det i huvudsak är lugnt i landet, den mesta graffitin (anarkistsymboler och liknande) har målats över, affärer och fabriker fungerar som vanligt, men små grupper av sympatisörer för Zelaya försöker fortfarande ställa till oroligheter. Med tanke på den höga kriminaliteten i landet (rånmord för att ta en mobiltelefon är inte ovanligt, och kidnappningar har länge varit av epidemiska proportioner), kan man nog säga att nivån är som vanligt nu.