Brunskjorteoperation i Tegucigalpa

Under onsdagen upprättade en folkmassa en vägspärr utanför UNAH, Universidad Nacional Autonoma de Honduras. En grupp som kallar sig F.R.U., Frente de Reforma Universitaria (Fronten för Universitetsreform) har tagit på sig ansvaret. Enligt polisen slog de sönder fönster och brände en bil, och lät inte oberoende journalister fotografera eller filma dem, utan kallade dem “kuppmakare” och slog sönder deras kameror. Polisen skingrade pöbeln med vattenkanoner och tårgas, under ett intensivt bombardemang av stenar.

Men enligt F.R.U. var det studenter som demonstrerade fredligt, och sedan jagades in på universitets område. Där inne kom rektorn ut med armarna i vädret för att försöka mäkla fred, men blev nerslagen av polisen, påstås det. Den brinnande bilen förklaras med att en tårgasgranat tände eld på den.

Brinnande bil utanför UNAH, Tegucigalpa
Brinnande bil utanför UNAH, Tegucigalpa

En närmare kontroll av F.R.U., vars logotyp för tankarna till maoism och Nordkorea, visar att websidan har haft endast 8935 besökare, att det bara finns ett fåtal inlägg på diskussionslistan  (var och en bara läst ett dussintal gånger men ingen har lämnat kommentar), och att alla är skrivna av samma person, vilken är anonym och försedd med gasmask på bilden. Det finns ingenting som tyder på någon politisk plattform, eller att det finns några fysiska personer bakom den påstådda organisationen. Däremot finns det en länk till TeleSURs webcast, Chávez propagandakanal.

Demonstranter vid UNAH. Ser dessa ut som studenter? Knappast.
Demonstranter vid UNAH. Ser dessa ut som studenter?

När demonstranterna dessutom ser ut att vara för gamla för att vara studenter, och som utifrån kommande, kan slutsatsen kan bara bli en: Det var en brunskjorteoperation, den vanliga betalda gruppen som Chávez anlitar, i maskopi med TeleSUR, Hugo Chávez satellit-TV-kanal baserad i Venezuela.

Som väl är verkar de flesta media i världen ha börjat förstå att något är lurt med TeleSURs rapportering, så inte många har plockat upp detta. Ett undantag är Al Jazeera.

3 thoughts on “Brunskjorteoperation i Tegucigalpa”

 1. Det är ju typiskt Chavez. Han börjar väl bli skraj nu när han har så mycket problem på hemmaplan.
  Såg i El Tiempo att Carl Bildt har gett sin in i bilden ang. Honduras. Vad betyder det ??

  Hälsningar från oss. Viva Honduras.

 2. Min flickvän var på universitetet under kravallerna i onsdags. Förrutom själva konfrontationen mellan polis och ‘demonstranter’ så förekom en del vandalism och stöld. Åtminstone en Burger King och en Espresso Americano blev förstörda. Ett internet café blev av med en dator och någon sprang iväg med en massa Espresso Americano muggar, det gäller att ta tillfället i flykten… 🙂

  Hon såg några personer som hon kände igen. Några som inte tillhörde univeristetet över huvudtaget. De sa att de var där för att stödja studenterna (går inte att avgöra huruvida de fick betalt eller inte). Dessutom var det några från universitetets stora fackförening där. I aktionerna för ‘stödet till studenterna’ så ingick tydligen att vandalisera.

 3. Det finns säkert personer vid alla dessa kravaller som är där för egen motor, men det motsäger ju inte att några är betalda för att ta täten i såna saker som att kasta molotov-cocktails och bombardera polisen med stenar. Att pengar delas ut finns det ju bildbevis för.
  Här finns bilder på förstörelsen. Notera de honduranska studenterna, och jämför med upploppsmakarna ovan. Ser du skillnaden?
  http://www.flickr.com/photos/thingies/sets/72157621964526768/show/

Comments are closed.