Chávez stal valet

När den ordinarie tiden för röstning var ute, stod det klart för oppositionen att Capriles hade vunnit bekvämt, med ungefär 5%. Lite senare förklarade Chávez att han hade vunnit, och att hans anhängare borde ge sig ut för att fira (det var mot reglementet att han sa det). Och så kom det uppgifter om stridsvagnar på gatorna i Caracas och andra städer runt om i Venezuela. Sen kom chocken, valmyndigheten CNE förklarade att Chávez hade vunnit med 54% mot 45% för Capriles. Lite senare kom förloraren modstulet ut och – tvärt emot vad alla förväntat och vad han själv lovat – sa han inte att han skulle kämpa vidare.

Nu dagen efter kommer det fram vad som hände. Capriles fick ett erbjudande. Ge sig frivilligt eller möta beväpnad milis och militär med stridsvagnar. Den 7 oktober 2012 insåg venezolanerna att demokratin är död. Djungelns lag gäller. Det råder en kollektiv chock nu. Som om någon nära har dött. Aldrig tidigare har nämligen Chávez stulit ett val så uppenbart, så grovt, med så mycket hot om våld, så “in your face”. Vad som kommer att hända härnäst kan ingen veta.

Demokratin i Venezuela, 1958 - 2012