Laddat i Honduras

Den avsatte presidenten Zelaya är nu på väg mot Honduras i en vit jeep, som han själv kör norrut i Nicaragua, vägen genom Estelí från Managua. Han sa att han tänkte sova på vägen och anlända till gränsen på morgonen. Samtidigt rapporterar min källa i Tegucigalpa, Honduras, att vägen därifrån till Danlí är stängd. Gränspassagen som Zelaya måste ta sig över ligger mellan Danlí och Estelí, oavsett vilken av de tre han tar. Blockeringen av vägen görs för att kunna upprätthålla den allmänna ordningen vid gränsen, eftersom Hugo Chávez planerade att ställa till med upplopp förra gången Zelaya försökte återvända.

I Miami, där honduraner är en av de största invandrargrupperna efter kubaner, liksom i Honduras självt är en ofta hörd åsikt nu att Chávez kommer att låta mörda Zelaya på ett sådant sätt att Honduras får skulden. Dessa spekulationer får nog ses som en försäkring. Med så mycket prat i förväg skulle det få motsatt effekt om det faktiskt hände. Fingret skulle omedelbart pekas mot Chávez, inte Honduras.

TT genom SvD fortsätter att med sin osakliga rapportering ställa sig på tyrannernas sida mot folket. De kallar Micheletti självutnämnd, trots att han är utnämnd enligt grundlagens successionsordning. TT medger att “kuppledaren” har bakom sig kongressen, högsta domstolen, militären, näringslivet, kyrkan, och “delar av befolknignen”. Samtidigt skriver de att Zelaya var vald av folket. Detta är klart ensidigt och propagandistiskt. Sanningen är naturligtvis att Micheletti har hela statsapparaten bakom sig, att kongressen – för vilken Micheletti var talman innan han enligt successionsordnigen blev president – är precis lika folkvald som den avsatte presidenten, och att de har största delen av befolkningen bakom sig.

Tidigare ikväll intervjuades Insulza, ordförande för Organisationen för Amerikanska Stater, av CNN på spanska. Hela världen hade lämnat till Insulza att hantera problemet i början. Han svarade nu, utan att rodna, att han aldrig hade varit intresserad av att höra Honduras förklaring till händelseförloppet, eftersom OAS redan hade bestämt att det var en militärkupp och att han därför såg sitt uppdrag som enbart att lämna ett ultimatum, medan sanningen var irrelevant. Om det fanns en motsats till Nobels fredspris så borde det gå till herr “Insulta” i år.