Nytt medlingsförslag inkluderar fortfarande Zelayas återkomst

Uppdatering 2009-07-23 09:25:00 – Även DN publicerade idag TT-texten med rubriken “Utkörd Hondurasledare kan få åka hem”, trots att Honduras delegation vid klockslaget ifråga redan hade sagt på en presskonferens i Tegucigalpa att det var uteslutet för honom att bli president igen. Däremot kan han alltid åka hem och försvara sig inför rätta.

Tidigare text: CNN en Español sände direkt från Costa Rica när medlaren, president Oscar Arias, läste upp det nya medlingsförslaget. Det bygger på det gamla 7-punktsförlaget, men med vissa tillägg, till exempel den sanningskommission som Honduras nya regering hade förslagit. Som Svd rapporterar saknar det mycket stöd i Honduras. Utrikesministern sa på en nu pågående presskonferens, 21:15 lokal tid, att det är uteslutet att återinsätta Zelaya som president.

Den avgörande punkten hade flyttats från punkt 1 till 6, men den var fortfarande kvar: Att Zelaya återinsätts som president. Arias fick kritiska frågor från de närvarande journalisterna från Honduras, La Prensa och El Heraldo. Frågan var hur han kunde föreslå att Zelaya skulle återinsättas när han visste att det var det som fällt det tidigare förslaget. Hans svar var att hela världen har ställt det som villkor så han måste utgå från det.

Det finns ingenting som tyder på att Honduras folkvalda parlament skulle vara mera berett nu än tidigare att låta den – som de ser det – lagligt avsatte presidenten återvända i strid med grundlagen. Därmed återstår bara en väg för landet, nämligen att vända den internationella opinionen, i kamp mot Chávez vilken till sitt förfogande har bland annat ett internationellt TV-bolag och en uppsjö av påstått ideella organisationer som påstår att Honduras folkvalda regim begår grava brott mot folkrätten. Dessa anklagelser fortsatte idag, trots att de inte får stöd av FN, vilka liksom OAS har kommissioner på plats i landet. Det är nämligen så Chávez jobbar; när de erkända institutionerna inte ger honom det resultat han vill ha så hittar han på nya, med fina namn men utan varje legitimitet, som ger honom de rapporter han vill ha. Tyvärr får de utrymme i media som CNN och sprids av många bloggare.