VENEZUELAS KRISTALLNATT

Det sydamerikanska landet har sedan i lördags genomlevt en period av plundringar av affärer beordrade av regimen. Det förefaller som om offren, affärsägarna, i de allra flesta fall är palestinier, libaneser och syrier. Plundringen beordrades av de facto-presidenten Nicolás Maduro fredagen den 8 november, och började den 9 november i Valencia. En affär i kedjan Daka, som säljer hemelektronik, plundrades bara några kvarter från en marsch som krävde Maduros avgång. Denna marsch var den första av sitt slag, och det råder inget tvivel om att plundringen beordrades för att sabotera för den landsomfattande marschen.

Maduro beordrade i fredags militär och polis att tvinga affärerna att sälja till ett av staten fastställt pris, vilket bara var en bråkdel av det gamla priset. När affärerna vägrade blev de plundrade, eller öppnade med tvång. Diktatorns tal var inflammerat med en vokabulär som var ägnad att uppmana till plundring.

Igår tvångsförsåldes varor i en affär för 10% av inköpspriset. Ägaren, en arab som knappt talar spanska, fördes gråtande bort och fängslades anklagad för ocker. Han bad dem att inte ta allt han ägde, och att det hade varit bättre för honom om de plundrat affären. Ekonomiskt sett då, för fängslad hade han blivit i vilket fall.

Denna video visar Maduros tal den 8 november, och några händelser från den 9 till den 13 november. I översättning säger han först att genomsnittet definieras som tusen(!) procent, sedan att han har beordrat att “sacar todos los productos (a la venta)” vilket betyder att lägga ut allt till försäljning, men kan misstolkas som att plundra allt av den som inte hör slutet av meningen. “Det skall inte finnas något kvar på hyllorna eller i lagret!”, betonar han. Kan knappast misstolkas. De infällda scenerna är från Daka den 9 november, Los Teques den 10 november, Upata den 13 november, och Puerto La Cruz den 11 november. Maduros åhörare skanderar “Så, så, så är det man regerar!”

Även polis och nationalgarde deltog i plundringen av Daka i Valencia i lördags.

Se även DN.