Zelayas anhängare sprider lögner

Idag höll anhängare till Zelaya möte på pressklubben i Washington. En deltagare i panelen vars namn jag inte uppfattade (på grund av hans sluddriga tal) radade upp en lång rad av namn på journalister som skulle ha mördats, fackföreningsfolk som skulle ha försvunnit, media som skulle ha censurerats, och så vidare. När det blev alltför långrandigt bröt CNN för andra nyheter. På kvällen upprepade Zelaya många av anklagelserna i samma kanal, dock utan att nämna namn.

En god vän ringde idag FNs människorättsrepresentant i Honduras för att fråga hur många brott mot mänskliga rättigheter som hade rapporterats sedan maktskiftet. -Ett dödsfall, blev svaret. Det var alltså 19-åringen som sköts till döds vid Tegucigalpas flygplats den 5 juli. Inte två som många bloggare och tidningar skrivit, utan en. Och inte en enda mördad journalist eller försvunnen fackföreningsledare. Vad som är sanning i Managua och Washington är bara lögn och förbannad dikt i Tegucigalpa.

Skulle det vara för mycket begärt av media att de själva gör en sådan enkel kontroll innan de gör sig till villiga megafoner för chavizternas propaganda?

I MercoPress berömmer Panamas vicepresident och utrikesminister Juan Carlos Varela honduras militär för deras “professionalism” i sitt uppförande. Han sa, “Jag har i Honduras sett, med mina egna ögon, en ansvarsfull armé som lyder order från högsta domstolen, mitt i en politisk kris i vilken de inte är delaktiga.” Han jämför med hur militärjuntan i hans eget land agerade, för att driva hem poängen att det är ingen militärjunta i Honduras, det var ingen militärkupp, och militären följer landets lagar. Detta står också i skarp strid mot vad Zelaya och Chávez sagt.