Åtal av Honduras militärledning att vänta

Den 3 juli erkände överste Inestroza, militärens jurist i Honduras, att det var militärledningen själv som hade beslutat sända Manuel Zelaya till Costa Rica, trots att de visste att det var ett grundlagsbrott. Deras försvar var nödvärn. Han sa också att förundersökning hade inletts och att de alla förväntade sig att bli åtalade.

Eftersom inget ytterligare hörts sedan dess kontaktade jag en presskontakt i presidentpalatset i Tegucigalpa för att fråga vad som hänt. Denne kände inte till förundersökningen men frågade åklagarämbetet, som i sin tur svarade idag att förundersökningen mycket riktigt är i full gång, samt att de tar saken på högsta allvar.

De kunde dock inte säga hur länge det dröjer innan åtal kan väckas. Heller inte vad undersökningen av händelserna kring den 28 juni, det som av omvärlden har kallats en statskupp, innebär närmare. Att militären begick ett brott är dock alla överens om. Det är väl säkrast att tillägga att Zelaya inte längre anses ha varit president då han flögs ut, och att militären hade order från högsta domstolen att arrestera honom.