Nicaragua på tur efter Honduras

Anhängare till Nicaraguas president, förre diktator Daniel Ortega, uppträder nu på samma sätt i Managua som anhängare till Zelaya gör i Tegucigalpa. Samma brunskjortemetoder användes i lördags mot kyrkobesökare. Bilar slogs sönder och flera personer inklusive en journalist misshandlades utan att polisen ingrep, skriver La Prensa i San Pedro Sula. Tvärtom verkade polisen stödja pöbeln. En bil med honduranska skyltar, i vilken Mel Zelaya har setts köra omkring och som kan tillhöra honom, sågs kring uppbådet.

Personerna som anfölls var på väg till en koncert i en kyrka. Den ende polis som ingrep var Isaac Real, som hjälpte Irvin Larios då denne blivit nerslagen och låg hjälplös på gatan. Då han gjorde detta skrek en annan polis, med identifikationsnummer 2074: “Gå undan, blanda dig inte i det. Låt dem jävlas med honom. Det är inte vårt problem, utan idioternas som går ut på gatorna och ber om stryk.”

Nicaraguas centrum för mänskliga rättigheter, Cenidh, håller förre diktator Ortega ansvarig för det inträffade och kräver att han “upphör med förtrycket av det civila samhället”. Fd Ortega vill ändra landets grundlag precis som Chávez och Zelaya, något som dock fick den senare avsatt och utkastad iförd endast pyjamas – inte ens tjära och fjädrar kostade honduranerna på honom.

Prästen i kyrkan beklagade att sandinisterna inte tillät yttrandefrihet, och påminde om att tillställningen var rent kulturell, med kända artister, och inte hade någonting med politik att göra. Det var en avslutningskoncert för ett nationellt möte i en organisation som jobbar för att stärka demokratin i landet, Coordinadora Civil.