Interpol efterlyser tre från Zelayas regim

Härom dagen utfärdade Interpol en arresteringsorder för tre höga funktionärer i Manuel Zelayas avsatte regim i Honduras, rapporterar La Prensa. Det rör sig om Aristides Mejia, en av vicepresidenterna, Rixi Montana som var chef för ENEE (det statliga elbolaget), och Rebeca Santos, finansminister. Efterlysningen är för straffrättsliga brott, inte av politiska orsaker, eftersom det senare inte faller inom Interpols kompetensområde. De är på listan för de högst prioriterade att infånga.

Förra året sålde jag lite utrustning för miljöövervakning i Honduras största, vackraste och enda sjö, Lago de Yojoa. Det ingick att jag skulle installera stationen, men ENEE uppskjöt hela tiden mitt besök. Först hade de ingen bil – så lite pengar fick de behålla av Zelaya. Så i januari i år ringde jag till dem för att få klarhet i vad som stod på. Numret var inte längre aktivt. Växeln kunde inte hjälpa mig att hitta den avdelningen. Efter detektivarbete lyckades jag få reda på att de flyttat. Då jag till slut fick tag på min motpart via en privat mobiltelefon fick jag höra en märklig historia.

De hade blivit flyttade till ett kontorshus som hyrts från “presidenten”. Då de flyttade in fanns det varken telefon eller internet, varför de blev utan kommunikation en längre tid. Kontorshuset var i ganska dåligt skick, med läckage bland annat, fast det ser fint ut utifrån.

Nu har det visat sig att byggnaden inte hyrdes från Zelaya själv utan från hans ambassadör i Japan, vilken gett ett stort kampanjbidrag till presidenten. Det har dessutom visat sig att hela affären gjordes på ett olagligt sätt. Det är för den affären som de tre nu efterlyses av Interpol och har hamnat högt upp på den röda listan.

Aristides Mejia, Rixi Moncada och Rebeca Santos: Efterlysta av Interpol
Aristides Mejia, Rixi Moncada och Rebeca Santos: Efterlysta av Interpol