Nytt "kallt krig" i Amerika?

Bolivias president Evo Morales säger sig ha föreslagit till sin kollega i Venezuela, Hugo Chávez, att ALBA (“den Boliverianska Alliansen för folken av vårt Amerika”) borde utökas till att också inkludera militären, de sociala rörelserna, och de politiska partierna. Detta uppger The Houston Chronicle i en artikel skriven av AP.

Syftet med det militära samarbetet är att skapa en motvikt till USAs Sydkommando, sa Morales. USA har delat upp världen i ett antal områden med ett militärkommando över varje. Sydkommandots högkvarter ligger i Miami, Florida.

Chávez och Castro skapade ALBA, och de flesta medlemmarna har tillkommit de senaste två åren. ALBA har nu 9 medlemsstater med en sammanlagd folkmängd av över 70 miljoner: Venezuela, Kuba, Bolivia, Nicaragua, Honduras (under Zelaya), Ecuador, Antigua and Barbuda, samt Saint Vincent and the Grenadines.

Strategin är helt klart konfrontation med USA. Chávez gillade Bush (som han kallade “djävulen” i FN), men han ogillar Obama för den senare spelar inte med i det konfrontationsspel som ALBA bygger på. Krigshetsaren i Caracas försöker förgäves få Obama att ta en konflikt med honom, på det sätt som krigshetsaren Bush hade gjort. För den pågående situationen i Honduras ställer detta Obama på ett mycket svårt prov, för han måste balansera på en knivsegg. Frågan är vad som händer när han kommer fram till spetsen. Låter USA Honduras riksdag och högsta domstol få som de vill så får Chávez vatten på sin kvarn, men om Zelaya blir återinsatt som president så vinner Chávez också en propagandaseger. Det är bland annat därför jag har förordat en juridisk snarare än politisk lösning; om en opartisk domstol avgör frågan om vem som har rätt och fel så vinner bara det honduranska folket på det. Förhandlingarna pågår fortfarande, men en juridisk lösning är inte på dagordningen.