Länk mellan FARC och Honduras vänster

I den famösa datorn som hittades hos gerillan FARC härom året har påträffats email som visar på stöd från det honduranska politiska partiet Unificación Democrática, UD, och fackföreningen Federación Unitaria de Trabajadores de Honduras, FUTH, skriver La Prensa. FARC är en gerilla i Colombia som är klassad som terroristorganisation av EU, och som är djupt inblandad i kokainsmuggling. Det var dem som Hugo Chávez generaler försedde med svenska pansarskott typ AT-4. UD är det enda parti i Honduras som anser att det som skedde den 28 juni 2009 var en statskupp, och det enda som kräver att Manuel Zelaya återinsätts som president i Honduras. Zelaya själv tillhör det liberala partiet.

I ett e-mail från januari 2005 talas om att dessa två honduranska organisationer gav sitt stöd till en ledare för FARC som blivit arresterad och begärd utlämnad till USA, där han sedermera dömdes till 60 års fängelse. Det talas i ett mail från mars samma år om hur det finns 63 organisationer på den amerikanska kontinenten som aktivt koordinerar sina aktiviteter, inom den Bolivarianska rörelsen (i klartext, Hugo Chávez rörelse), av vilka 2 är i Centralamerika. Vidare nämns att de har kontakter med 45 politiska organisationer, varav i Honduras UD.

Det nämns också att en präst i Honduras, och en ledare för en rörelse för landets svarta minoritet och indianer, har nära kontakter med FARC, men Colombia avslöjar tills vidare inte deras namn. Myndigheterna i Honduras och Colombia arbetar nu tillsammans för att utreda omfattningen av kontakterna med narkogerillan FARC. Kokainsmugglingen genom Honduras ökade mycket under Zelayas presidenttid, men verkar nu ha minskat igen.

2 thoughts on “Länk mellan FARC och Honduras vänster”

  1. Hej Ulf!
    Är nyfiken på de övriga partiernas hållning i frågan. Vad är Liberalernas officiella kommentar till “statskuppen”. Vore bra att vi som finns bortom horisonten får en översättning av partiernas uttalanden.
    Jan Olof

  2. Hej!
    Alla andra partier röstade för att acceptera Zelayas förevisade avskedsansökan, som han själv påstod var förfalskad) och att sätta in Micheleti som president istället. Micheletti är också från det liberala partiet, och förlorade mot Zelaya i primärvalen. Han stod på tur enligt grundlagen att stiga in som president, eftersom alla före honom i turordningen hade avgått motsvarande.

Comments are closed.