Utrikesministrarna kom och for

Publicerad 25 augusti, uppdaterad 26 augusti: Under tvenne dagar besöktes Honduras av utrikesministrarna från Argentina, Costa Rica, Dominikanska Republiken, Jamaica, Mexico och Panama, samt utrikesministern för amerikanska frågor från Kanada. Med som observatör var OAS:s generalsekreterare, Insulza. Av deras deklaration framgår inte att de lärde sig någonting på resan, utan enbart att de sysslade med att försöka genomdriva det förslag från Costa Rica som går ut på att återinsätta den för högförräderi mm efterlyste fd presidenten Zelaya.

Under besöket sammanträffade de med många institutioner och intressegrupper, så även med Roberto Micheletti, vilken i egenskap av riksdagens talman efterträdde Zelaya den 28 juni. Han gav en känga åt Insulza och lät dem alla förstå att Honduras viker inte en tum från sin linje om det innebär att åsidosätta landets lagar.

I videoklippet inleder han med eftertryck, “Vi är inte rädda för sanktioner från någon! Vi har redan analyserat läget nogsamt och konkluderat att detta land kan gå vidare utan hjälp av Er eller av andra länder. Vi vet att vi kommer att lida av allvarliga konsekvenser. Vi har fått varningar. Men vi tror på vår skapare att han inte kommer att lämna oss i klistret. Vi har förtröstan på Gud att vårt lands position helt enkelt är att försvara demokratin.”

Micheletti sa vidare att “Jag bad enträget till Gud att vi skulle få denna möjlighet” att presentera fakta för de församlade utrikesministrarna, för då Insulza kom lyssnade han inte. El Heraldo i Tegucigalpa skriver om vad Micheletti sa mera: “Insulza kom till detta land för att ge order och det tillåter vi ingen, även om vi månde vara det fattigaste landet i Amerika”, sa han till OAS generalsekreterare medan denne sökte tillflykt i att slå upp ett glas vatten. Med blicken fäst på Insulza sa han, “Jag ber om ursäkt och jag talar uppriktigt, av hela mitt hjärta, jag vet att ni är generalsekreterare (för OAS), men ni sårade oss djupt då ni kom hit. Trots det tar vi nu emot er med all vår vänlighet, med all vår respekt och med all vår beundran för ert jobb för OAS.” Insulza slutade anteckna, lyfte sin blick och dolde sin skam bakom ett glas vatten, vilket – att döma av hans ansiktsuttryck – var bittert.

Presidentkandidaten för det liberala partiet, Elvin Santos, sa efter mötet med delegationen att några av deltagarna hade visat förståelse, skriver La Prensa. “Det är vad jag uppfattade såväl från utrikesministern från Kanada som från Panama och Costa Rica. Jag kunde uppfatta hos dem en klar intention inte bara för att nå en lösning utan även solidaritet.” Både Zelaya och Micheletti tillhör det liberala partiet; Zelaya vann primärvalen förra gången mot Micheletti. I år är redan primärvalen över, och det är valkampanjen för de allmänna valen som börjar den 1 september. Det finns ett ömsesidigt intresse från Honduras och omvärlden att erkända demokratier sänder valövervakare till landet. Det enda kruxet är att de måste bjudas in av regimen, och inget land erkänner Honduras nuvarande regim. Förhoppningsvis kan de visa herrarna och damerna som styr vår värld komma på ett sätt att kringgå det hindret.

Honduras ståndpunkt är att Zelaya inte kan återinsättas på laglig väg, och de vägrar träffa en överenskommelse som strider mot landets grundlag.

Som en påtryckning har nu USA slutat utfärda visum till honduraner (DN; SvD om visum, besöket, valet).