Världssamfundets "diplomati" en total katastrof

“Det är … FN … som idkar sig åt bananrepublikspolitik, inte regeringen i Tegucigalpa”, skriver idag William Ratliff, forskare på Stanford University, i Los Angeles Times. Just nu inleds medlingsförhandlingarna i Costa Rica. Om 14 timmar går Zelayas tidsfrist ut, sedan tar han saken i egna händer.

Vad FN, OAS, EU, och alla de 192 medlemsstaterna i FN har undgått att inse är att detta inte är en inre honduransk konflikt. Den avsatte presidenten, Manuel Zelaya, agerar på uppdrag av Hugo Chávez i Venezuela.

När valsedlarna till den olagligförklarade folkomröstningen inte kunde tryckas lagligt i Honduras, så trycktes de i Venezuela. När pengar behövdes till projektet kom de från Venezuela (enligt obekräftad uppgift ca 10 miljoner US dollar). När Zelaya behövde huliganer för att tvinga polisen att använda våld mot demonstranter, så kom de från Venezuela och Nicaragua (där nu åter sandinisterna under Daniel Ortega har makten). När Zelaya inte fick återvända så hotade Chávez med att använda sin militär mot Honduras (den 1 juli, inför TV-kamerorna). När Zelaya behövde transport under sin landsförvisning så stod Chávez för plan och piloter. När Zelaya försökte återvända (i ett venezolanskt plan) så hade Chávez planerat för att skapa martyrer med hjälp av hans utländska beväpnade infiltratörer, cirka hundra av vilka senare arresterades. När Zelaya nu förmodligen återvänt till Honduras så har han enligt uppgifter igår med sig utländsk gerilla och vapen smugglade in via Puerto Lempira – i så fall med säkerhet finansierat och organiserat av Hugo Chávez. När Zelaya idag förhandlar är Chávez emot det – han vill att Zelaya återvänder till Honduras och tar tillbaka makten med pöbelns hjälp. Chávez är som bekant själv en före detta misslyckad militärkupp-makare. Igår försökte Chávez muta Honduras militär att lägga ner vapnen.

Med vilken rätt försöker Venezuela ge Honduras en ny grundlag, i strid med den gamla? Och varför ställer sig resten av världen på Chávez sida i detta uppenbara brott mot folkrätten? Venezuela idag är precis lika demokratiskt och rumsrent som Tyskland var i mitten av 1930-talet. Beundrad i de fina salongerna, av folk som var snabba att fälla omdömen och som inte brydde sig om några detaljer, var Adolf Hitler. Beundran av Hugo Chávez är av precis samma slag.