Vad skulle Kafka ha sagt om Honduras?

Kan inte låta bli att säga det längre: Världens reaktion på vad som händer i Honduras är kafka-likt absurd.

Normalt sett när det varit en militärkupp kräver omvärlden fria val. Men när det gäller Honduras, ett land i vilket omvärlden påstår att det varit en militärkupp, så är det den förmente kuppmakaren som insisterar på att hålla demokratiska val enligt grundlagen, medan omvärlden hotar att inte erkänna dem.

Normalt sett när det är diktatur så kräver oppositionen fria val. Men när det gäller Honduras, ett land i vilket en liten men högljudd opposition påstår att det råder diktatur, så insisterar den påstådde kuppledaren på att hålla fria val med inbjudna internationella valövervakare, medan oppositionen hotar bojkotta valen.

Stackars dem som inte kan släppa sin vanföreställning att det varit en statskupp i landet. Det måste göra ont i huvudet att försöka få ihop alla dessa motsägelsefulla fakta. Vilka logiska kullerbyttor!

Om Du tillhör dem som fortfarande tror att det var en militärkupp, så prova att göra detta lilla tankeexperiment: Läs på om vad som hände före den 28 juni (du hittar allt relevant på denna blogg, börja från början bara). Tänk dig sedan in i situationen för de olika aktörerna. Vad skulle Du ha gjort i deras ställe?

Jag måste erkänna att jag har stor respekt för Roberto Michelettis agerande. Det var ingen lätt hand han fick den 28 juni, men han har växt i rollen.

Så här på 70-årsdagen av starten av andra världskriget kan det vara värt att erinra sig hur Österrike och Tjeckoslovakien upphörde som självständiga länder. Under semestern läste jag på om det. Där finns erfarenheter att lära av.

En av dem är att varje lands regering måste stå upp för lagen, oavsett om det är bra för dem eller ej på kort sikt, för annars undermineras möjligheten för landet att försvara sin självständighet. Det är just detta som Honduras och Micheletti har gjort, och de förtjänar all respekt för det.