Nationalisternas kandidat på valmöte i norra Honduras

Presidentkandidaten från det nationalistisk partiet i Honduras, Porfirio Lobo Sosa, svarade igår på frågor från den privata sektorn i San Pedro Sula, i provinsen Cortés i norra Honduras, rapporterar La Prensa. Det är det ekonomiska centrat för Honduras, och i många avseenden för hela Centralamerika. Uppsvinget började med United Fruits, senare Chiquitas, bananodlingar i Tela Railroad Company, men nu har sedan länge industriproduktionen gått om bananerna som viktigaste exportprodukt, och de nordamerikanska bananbolagen har förlorat sin makt.

Armando Calidonio, Luis Larach, Porfirio Lobo Sosa, Antonieta de Bográn och Tuky Bendaña vid mötet hos CCIC.

Porfirio Lobo lovade att hans regering kommer att ge garantier till de som vill investera i landet, men att klara regler skall skapas så att de nya arbetstillfällena tillkommer under förhållanden som är värdiga och rättvisa för honduranerna. För att skapa investeringar måste det råda fred och lugn, sa han, och tillade att ingen vill investera i ett land där det råder politisk osäkerhet. “Jag tänker bringa ordning i Honduras.”

Med hjälp av en ekomnomisk plan, vars detaljer dock inte togs upp, hoppas presidentkandidaten kunna föra landet ut ur dess nuvarande “underutvecklade” situation.

Som värd för mötet stod handels- och industrikammaren för Cortés CCIC, den jämte Industriförbundet mest inflytelserika handelskammaren i Honduras. Dess ordförande Luis Larach uppmanade alla att rösta i valet i höst. “Jag tror inte någon honduran är stolt över vad som hände; därför måste vi ena oss och se till att vi får ett massivt valdeltagande. Alla kriser skapar möjligheter. Detta är vår chans att förändra vårt land”, sa han.