Nu visar det sig vad Chávez säger

FN hjälper nu Oscar Arias i medlingsförsöken mellan den avsatte och för landsförräderi anklagade honduranske presidenten Manuel Zelaya, och representanter för Honduras interimspresident Micheletti som sitter fram till höstens val, skriver Svenskan. Zelaya rapporteras ha sagt att om han inte får jobbet tillbaka vid nästa möte så avblåser han samtalen. Sannolikheten för att han skall få som han vill är naturligtvis noll och inten, så frågan är vad han tänker göra härnäst. Han skulle nog kunna få återvända till Honduras och få amnesti om han lovar att sluta upp med att ställa till upplopp. Men det lär han inte göra, för det passar inte in Hugo Chávez planer för Honduras.

Min spådom är att Zelaya och Chávez kommer att insistera på att han skall återvända till Honduras, de kommer att kalla ut en folkmobb igen som förra gången, och iscensätta ett nytt försök att skapa martyrer. Dock tror jag att försöket kommer att misslyckas ännu en gång, därför att många av de utländska infiltratörerna har arresterats redan.

Om Chávez och Zelaya agerar som jag förväntar mig så hjälper det naturligtvis bara Honduras, eftersom varje sådan auktion är som en droppe som urholkar herrarnas trovärdighet – förutsatt att auktionen misslyckas, förstås. Förr eller senare kommer omvärlden utanför Latinamerika att inse hur krigisk den venezolanske presidenten är. Att hota med militärt våld på det sättet skulle för länge sedan ha förpassat honom till Europas skampelare, men det är som om det som sägs på spanska på andra sidan pölen inte spelar någon roll i Europas huvudstäder. Det är märkligt och skamligt, för det döljer det faktum att det är krigshetsaren från Caracas som ligger bakom krisen i Honduras från början till slut. Zelaya är bara en marionett, så frågan är vad Chávez kommer att hitta på härnäst.

Uppdatering 2009-07-13 23:10 ET – I den honduranska tidningen La Prensa rapporteras mera utförligt om Zelayas uttalande i den honduranska ambassaden i Managua än vad Svenskan redogör för. Bland annat hotar han uttryckligen med uppror (“insurrección”). Men bland det som Svenskan utelämnat finns det också komik. Han påstår att “de facto-regimen” har ökat det “systematiska förtrycket” av det honduranska folket, skriver La Prensa, och vidare sa han att regimen har “kringskurit rörelsefriheten och yttrandefriheten”. Detta påminner mig om då en TV-reporter i Honduras sakligt rapporterade att landets president hade sagt i Mexico att det inte fanns några contras i Honduras. Gissa om hon blev utskälld – för att ha rapporterat vad presidenten sa, till en publik som visste bättre!