Tonen i rapporteringen börjar nu ändras

Idag på morgonen visade CNN en Español upp kopior av dokument de hade fått igår – samma dokument som jag la ut nedan under “Officiella dokument från Honduras” – och började faktiskt ändra sin ton. I inslaget nämdes också att Oscar Arias gått med på att medla; Jesus Canahuati intervjuades och sa att omvärlden nog inte hade lyssnat på Honduras för det är faktiskt ett ganska öppet samhälle, inte som vissa andra; och Zelaya sa att det var inte tal om att förhandla utan han skulle tillbaka och slutföra sin period. CNNs reporter avslutade med att säga att nu kommer förhandlingar att börja, inte för att återinsätta Zelaya, utan för att hitta en lösning på krisen. Det var en tydlig markering som jag ser det att de inte längre tar parti för att återinsätta Zelaya, vilket de har gett intryck av att göra hittills.

CNN en Español är jämte Univision den kanske viktigaste internationella nyhetskanalen i Latinamerika. Univision har redan från början haft en rapportering som varit mera förstående för Honduras demokratiska institutioner, enligt hur honduranerna har uppfattat det.